Sunday 4 November 2012

Khasiat Cuka Kurma

KENAPA CUKA DARIPADA BUAH KURMA?

Kebaikan buah kurma disebut sebagai makanan yang dapat mengubati masalah darah, masalah usus, masalah hati, hempedu, lemah jantung, menambahkan air mani, masalah kerongkong dan mulut, menambahkan nutrisi tubuh badan, mematikan kuman (bakteria), masalah migrain dan penawar racun dalam badan yang sangat baik.

Bersabda Rasulullah S.A.W., “Sesiapa yang makan tujuh buah tamar (kurma) di pagi hari (dan menurut satu lafaz: tamar dari Al-Aliyah) maka dia akan selamat dari bisa, racun dan sihir pada hari itu”.
 (Hadis riwayat Imam Bukhari 10/203, dan Imam Muslim)



Ibnu Qaiyyim dalam kitab beliau Al-Tib Al-Nabawi menyatakan cuka kurma bermanfaat untuk mengatasi
1) masalah gastrik di perut,
2) masalah hempedu (membersih hempedu dari lemak yang membentuk batu),
3) mencegah terhadap bahayanya ubat-ubatan (kesan sampingan dari ubat yang pelbagai) yang boleh membawa kepada kematian.
4) Cuka kurma dapat melancarkan susu ibu dan melancarkan perjalanan darah yang berketul dalam perut (masalah gangguan haid).
5)Cuka kurma bermanfaat mengatasi masalah limpa, 6) membersihkan usus (membuang toksik di perut),
7) menguatkan sistem perut (masalah buasir), 8) menghilangkan masalah dahaga (panas badan),
9) mencegah sebarang pembengkakan yang akan terjadi di tubuh manusia (seperti kanser, bisul dan sebagainya),
10) membantu sistem penghadaman makanan yang kasar dan membersihkan darah manusia (darah yang beracun).

Darul Kitab Al-Arabi, Bairut 1410 H, m.s 233.


No comments:

Post a Comment